Santun talo

Olen koittanut viettää nämä toukokuun alkuviikot jonkinmoista residenssielämää Keuruun Santun talossa. Lauri Santun vanhan kotimökin omistaa nykyisin Keuruun kaupunki, joka käyttää taloa residenssitoimintaan kesäkuukausina. Taiteilija saa talon käyttöönsä kuukaudeksi ja maksaa oleskelunsa Keuruun kaupungin kokoelmiin jäävällä teoksella. Näin Keuruu kartuttaa taidekokoelmiaan kohtalaisen pienillä kuluilla ja taiteilijat saavat paikan viettää kesää vaatimattomassa mutta vanhuuttaan tunnelmallisessa pikku mökissä järven rannalla pikkukaupungin keskustassa. Eikös tämä ole juuri sitä, mitä jokainen suomalainen toivoo?

 

 

Jos mieleesi tulee, että haluat viettää Santun talossa jonkun kesäkuukauden ensi vuonna, niin kesän 2012 haku on ensi helmikuussa. Hakuohjeet löydät netistä. Santun talossa on makuuhuone, keittiö ja ateljeena toimiva olohuone. Lisäksi talon yläkerrassa on tilapäismajoitukseen sopiva pikkuruinen huone. Talossa on myös sauna. Talo on varustukseltaan riittävä. Santun talo on rannassa, mutta omaa rantarauhaa ei kuitenkaan ole, koska talon ja rannan välissä kulkee kävelytie.

Toukokuu ei ole Minoavapaa kuukausi, joten residenssielämäni on jäänyt pätkittäiseksi, mutta olenpa Santussa kuitenkin jotenkuten saanut töitä alulle ja jotain ehkä valmiiksikin saakka. Paikkakunnan vaihdoksella on aina edullinen vaikutus. Maalaamiseen tulee irrallaan olon tuntua. Jos maalaamisessa jotain tarvitsee, niin avointa mieltä. Minusta tuntuu, että se on maalaamisen vaikein asia; miten löytää ne tuoreet ratkaisut, jotka näyttävät olevan ihan kiusanteon vuoksi visusti kätkettyjä – siihen saakka kun ne lopulta löytyvät ihan nenän edestä. Avoin mieli vain ei ilmesty käskemällä. Tai no, avoimuuden tarpeellisuudesta voi aina erikseen muistuttaa itseään, ja silläkin on ihmeitä tekevä vaikutus. Teen näyttelyä ensi kevääksi ja mukavaa olisi, jos jonkinmoinen runko näyttelylle olisi jo syksyllä tehtynä. Se millä menestyksellä työskentely etenee on toinen asia. Ehkä homma on silkkaa lepsuilua siihen saakka, kunnes näyttelyn juju on viime hetkellä kertakaikkiaan pakko löytää. Olen huomannut, että jostain syystä kiireellä, stressillä ja hankalilla olosuhteilla on minun työskentelylleni suotuisa vaikutus. Useimmilla muilla asia tuntuu olevan päinvastoin.

Taiteilija Lauri Santusta en tiedä paljoakaan. 1902 syntyneen Santun sanotaan olevan lähinnä muotokuvien piirtäjä. Matrikkelitiedoista löytyy osallistumisia yhteisnäyttelyihin 1930 – 1950-luvuilla, muutama palkinto, opetustöitä ja se, että Santusta tehtiin peräti professori 1979. Santun teoksia en tunne lainkaan.

1917 rakennetun pikku talon osti Lauri Santun isä 1922 ja Lauri itse asui siellä vakituisesti vuoteen 1926 ja sen jälkeen vain kesäisin. Taiteilija myi omistukseensa jääneen talon Keuruun kaupungille 1980 ja siitä tehtiin residenssi viisi vuotta myöhemmin.

Kategoria(t): Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *