Guassivärejä

umton-temp-bohemian-green-earth

Oletko kokeillut guassiväreillä maalaamista?

Guassiväri kulkee toisinaan temperavärin nimellä, vaikka tekniikalla ei olekaan yhteyttä munatemperaan. Toisaalta, Cennino Cennini käyttää kaikista sideaineista nimitystä tempera. Guassitekniikan voi ajatella munatemperamaalauksen johdannaisena tai vaihtoehtona. Temperamaalari yksinkertaisesti vaihtoi munatemperaemulsion arabikumiin. Maalaus on ilmeeltään jokseenkin samanlainen, oli sideaineena sitten kananmuna tai arabikumi.

Nykymaalari odottaa guassiväreiltä peittokykyä. Guassivärien peittokyky perustuu siihen, että pigmentti jätetään karkeammaksi kuin akvarelliväreissä. Tuubiväreihin saadaan lisää peittokykyä sekoittamalla väreihin valkoista pigmenttiä. Valkoisena käytetään useimmiten permanenttivalkoista, joka sinänsä on peittokyvyltään heikonlaista, mutta lisää kuitenkin sopivasti guassivärin peittävyyttä. Permanenttivalkoinen on ikäänkuin näkymätön valkoinen, joka ei suuremmin muuta perusvärin sävyä.

Kuten sanottu, guassivärien sideaineena käytetään arabikumia, aivan samoin kuin akvarelliväreissä, joten guassi- ja akvarellitekniikoiden yhdistämisessä ei ole ongelmaa.

Minoan valikoimissa on uutuutena Umtonin hienoja Artistic Designer-guassivärejä 35ml:n tuubeissa ja muutamia sävyjä 400ml:n purkeissa.

Ota kokeiluun!

Kategoria(t): Vinkkejä maalarille. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *