Pigmenttisalakieltä

Minoan ”Maalit ja värit”-osastolla on jokaisen värin kohdalla mainittu hämäräperäinen koodi, esim. PY42 tai PR101. Koodi kertoo mitä pigmenttiä (tai pigmenttejä) värin valmistuksessa on käytetty.

Taiteilijavärien nimet viittaavat yleensä johonkin pigmenttiin, joskaan eivät aivan säännönmukaisesti. Titaanivalkoinen väri tehdään pigmentistä nimeltään titaanivalkoinen jne.
Esimerkiksi System3 Acrylic Selection Setin värinnimet ovat sapenvihreää lukuunottamatta pigmenttinimiä: titaanivalkoinen, kadmiumkeltainen, kadmiumpunainen, keltaokra, poltettu umbra, marsmusta. Värisarjan ultramariini on tavallaan myös pigmenttinimi, vaikka sananmukaisesti tarkoittaakin merentakaista. Nämä pigmentin nimellä myytävät sävyt ovat tulleet maalareille tutuiksi ja ne ovat jokseenkin samanvärisiä valmistajasta riippumatta.

On kuitenkin syytä pitää mielessä, että nimitykset ovat ensisijaisesti kauppanimiä, eikä tuubissa jossa lukee Cadmium Red ole välttämättä hitustakaan kadmiumia. Huijausta, niin kuin kinkkupitsa jossa ei ole kinkkua? No joo ja ei. Tuubissa yleensä mainitaan myös, että väri on on ”hue”, eli jäljittelee kadmiumpunaisen sävyä. On yksinkertaisempaa, että kaikki värinvalmistajat pitäytyvät tässä käytännössä, kuin että siirryttäisiin itse keksittyihin runollisiin ”aamurusko”-nimityksiin, jolloin oltaisiin tuota pikaa nimiviidakossa josta olisi paha saada tolkkua.

Kalliissa taiteilijalaatuisissa väreissä tuubi useimmiten (ei kuitenkaan aina) sisältää sitä pigmenttiä jonka nimellä väri myydään. Halvemmissa värisarjoissa kalliit ja myrkylliset pigmentit on korvattu halvemmalla ja myrkyttömällä vaihtoehdolla. Sillä salaperäisellä koodilla sitten kerrotaan mitä pigmenttejä väri sisältää.

Pigmenttejä on nykyisin melkoinen määrä. Useimpien värikarttojen sävyt kuitenkin sekoitetaan melko rajallisesta pigmenttivalikoimasta. Pigmenttikoodin kirjaimet kertovat mistä väristä ylimalkaan on kyse:

PY = Pigment Yellow
PR = Pigment Red
PV = Pigment Violet
PW = Pigment White
PBr = Pigment Brown
PB = Pigment Blue
PBk = Pigment Black
PG = Pigment Green

Numero kirjainten jälkeen kertoo sävyn, esim:

PY42 = synteettinen rautaoksidikeltainen eli keltaokra
PR101 = synteettinen rautaoksidipunainen eli venetsianpunainen, intianpunainen, caput mortuum tai joku muu punaruskea sävy.

Pitääkö nämä sitten opetella? Jos joku jaksaa. Asialla on kyllä merkitystä. Aito kadmiumpunainen käyttäytyy maalatessa ja värejä sekoittaessa aivan toisin kuin sen jäljitelmä, siitä huolimatta että sävyltään ne ovat samanlaisia. Aito kadmiumpunainen on epäorgaaninen pigmentti ja sen jäljitelmä on täyteaineella jatkettu orgaaninen pigmentti (ks. edellinen kirjoitus). Tavallisimmat pigmenttikoodit on helppo opetella ja ne ovat ihan hyvää maalarin perustietoa. Päivi Hintsasen Coloria-sivustosta on paljon hyötyä jos kiinnostut asiasta. Katso http://www.coloria.net/

Kategoria(t): Vinkkejä maalarille. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Pigmenttisalakieltä

  1. Juha-Pekka Kuusela sanoo:

    Seymourin kirjaa voin suositella ihan asikkaana jos pigmenttien historia kiinnostaa en nyt vaan muista kirjan nimeä. ja haluaa lueskella mielummin paperilta muutenkin. ps. vaikkei kaikki pigmentti arvoitukseni tuolla ratkennutkaan niin iso osa vain yksi isompi juttu jäi ja se taas selvisi erään amerikkalaisen taidetarvike valmistajan kertomasta.

  2. Juha-Pekka Kuusela sanoo:

    Unohtui sanoa että tuo on mainio sivu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *