Primitivismiä

Sain viikonloppuna viimeinkin käydyksi Hattulan Pyhän ristin kirkossa. Jos et ole käynyt, suosittelen. Joskin kirkko on auki vain kesäisin, viimeinen aukiolopäivä on 15.8., joten kiirettä pitää jo. Pyhän ristin kirkko on tunnettu 1500-luvun alkupuolen seinämaalauksistaan.

Mitä kiinnostavaa sellaisissa on?

Voi olla, että Silvio Berlusconin mielestä ei yhtään mitään. Kirkko on sen verran länkällään, että tokko Berlusconi uskaltaisi sisään astua, ja sen seinämaalaukset ovat fiinimpään meininkiin tottuneen silmissä kohtalaisen karuja. Michelangelo teki, uskomatonta kyllä, Sikstuksen kappelin freskoja suunnilleen samaan aikaan. Tuohon aikaa Hattula on ollut Firenzestä todella kaukana.

Pyhän ristin kirkon maalari oli silti ilmiselvästi asiaan perehtynyt ammattimies ja myös ilmeisen lahjakas siitä päätellen, että maalauskoristelu muodostaa hyvin hallitun kokonaisuuden. Kenties sama maalari on tehnyt Lohjan kirkon yhtä kauniit ja melko lailla samankaltaiset seinämaalaukset. Voi olla, että Leon Battista Albertin teoreettiset pohdinnat kirjassa Maalaustaiteesta on jäänyt Hattulan maalarilta lukematta mutta voi olla Cennino Cenninin maalausohjeista jotain on muutaman välikäden kautta kuulunut hänenkin korviinsa.

Berlusconi voisi kyllä pitää Hattulan maalarin piirustustaitoa kehnonlaisena. Mutta jos menee vanhempaan aikaan, niin Rooman katakombeista ja vanhimmista kirkoista löytää saman oloista maalaamista ja kyllä niissäkin romahtamisvaaraa kokee. Aika hauska on sellainen muistaakseni Priscillan katakombista löytyvä kuva, jossa mies seisoo pakkilaatikossa. Mikä se on? Nooa, tietenkin.

Jotain hyvin kiinnostavaa on sellaisessa inhimillisessä perushahmottamisessa, jossa ihminen omalla käsikopelolla yrittää löytää ilmaisua perustavanlaatuisille asioille. Sen takiahan sitä ryhdytään maalaamaan.

Jos olisin ollut pikkupoika 1500-luvulla ja olisin Hattulan kirkossa papin sekavaa mulinaa kuunnellessani katsellut maalauksia seinillä, olisin varmasti alkanut haaveilla taiteilijan ammatista. Tulisihan siinä ajatelleeksi, että pensselillä pääsee taivaaseen ja enkelin viereen ja saa valmistella oman mielen mukaisen helvetin sille helkutin papille.

Kategoria(t): Pohdintoja. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *