Vapaa

Puffaanpa näyttelyä jossa olen itsekin mukana. Amos Andersonilla avattiin viime viikolla Vapaan Taidekoulun 75-vuotisnäyttely otsikoltaan Voisitko nähdä näin?

Olin avajaisissa joissa väentungos oli melkoinen, mikä tietysti oli vanhalle vapaalaiselle ilahduttavaa. Koulu ei ole marginaaliin hiipunut reliikki, eikä näyttely ollut ilmeeltään pönäkkä juhlanäyttely vaikka mukana olikin koulussa vaikuttaneita taiteilijoita koko sen historian ajalta. Ripustus näytti ihan rennolta ja teosvalinnat olivat hyviä. Minun puolestani on tietysti kiva, että saan olla mukana sellaisessa näyttelyssä jonka taiteilijoina on aikalaisten lisäksi näitä arvovaltaisia suomalaisen modernismin kulmakiviä, niin kuin Yngve Bäck, Torger Enckell, William Lönnberg, Unto Pusa, Sigrid Schauman ja Sam Vanni. Ollaan niinkuin kamuja ja kollegoita, vaikka toiset ovatkin jo haudassa.

Hei, mitä on olla vapaa, eli mikä onkaan Vapaa Taidekoulu? Nykytaide on muutenkin niin vapaata, että pitääkö olla erikseen koulu sitä varten? Koulu perustettiin Maire Gullichsenin aloitteesta 1935 oppositioksi silloiselle suomalaiselle kankean kansalliselle taideilmastolle. Oikeastaan meininki oli aluksi samanlaista kuin nykyisin vaikka Oriveden Opistossa, eli kaikille avointa eikä ammatillisuuteen tähtäävää, ainakaan samassa mielessä kuin nykyinen ammatillinen taidekoulutus. 1970-luvulta alkaen Vapaan Taidekoulun opetus on ollut selkeästi taidemaalarin ammattiin tähtäävää. Koulu on silti edelleen ”villi”, virallisten koulutussysteemien ulkopuolella oleva oppilaitos, mikä on sen vahvuus ja myös heikkous. Byrokratiaa ei ole eikä muhkeaa budjettia. Opetus on kuitenkin säilyttänyt tasonsa ja koulussa tuntuu nykyisin olevan leppoisa ja – ehkä kehtaan käyttää latteaa mutta luonnehtivaa sanaa – luova fiilis.

Niin että tämä on nyt niinkuin viikon näyttelysuositus, viisi tähteä ja silleen. Tai jos et nyt heti ehdi, niin näyttely on auki 28.3.2011 saakka.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Johanna Aalto, Sakari Alanen, Markku Arantila, Pamela Brandt, Yngve Bäck, Carolus Enckell, Torger Enckell, Katy Gyllström, Hannu Gebhard, Hjalmar Hagelstam, Henri Hagman, Pekka Hepoluhta, Erkki Hienonen, Kauko Hämäläinen, Outi Ikkala, Seppo Kärkkäinen, William Lönnberg, Juan Antonio Muro, Tommi Mäkelä, Åke Mörtengren, Thomas Nyqvist, Sara Orava (ent. Toivonen), Kimi Pakarinen, Outi Pienimäki, Unto Pusa, Markku Pääkkönen, Markku. J. Rantala, Heinrich Ilmari Rautio, Heidi Romo, Janne Räisänen, Pekka Ryynänen, Timo Sailaranta, Veikko Saarivara, Sigrid Schauman, Tapani Tamminen, Helvi Tiisala, Sam Vanni, Rafael Wardi, Sini Vihma, Reijo Viljanen.

Omia suosikkejani olivat vaikkapa Johanna Aalto, Outi Pienimäki, Sara Orava, Heinrich Ilmari Rautio ja Timo Sailaranta.

Ai niin, Maalaus ja sävellys -teemaan liittyvä konsertti pidetään lauantaina 12. helmikuuta klo 14 ja uusintana lauantaina 5. maaliskuuta klo 14 museon kolmannessa kerroksessa. Konsertissa kuullaan taidemaalari ja säveltäjä Juan Antonio Muron teos Au dessus des nuages sekä säveltäjä Olli Virtaperkon Kutsu – Call for cores. Molemmat teokset ovat kantaesityksiä.

Ja vielä: museossa järjestetään paneelikeskustelut teemoista Maalauksen näkeminen ja Kauneuskäsitys maalaustaiteessa 16. helmikuuta ja 2. maaliskuuta klo 17–20 kuvataidekriitikko Otso Kantokorven johdolla.

Kategoria(t): Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *