Pari pensseliä

Saimme hyllyyn muutamia kivoja sivellinuutuuksia. Jos maalaat ohentamattomalla öljyvärillä tai heavy-body-akryylivärillä, tai jos käytät karkeaa kangasta, kokeile Lineon uutta synteettistä Robustoa, jota on saatavana sekä latta– että kärkisiveltimenä. Robuston puhtoisen vitivalkoinen ulkonäkö harhauttaa; pensseli on nimensä mukaisesti varsin roteva ja kuljettaa väriä kankaalla samaan tapaan kuin harjassivellin. Robustolla saat hyvin siveltimenjälkeä esiin. Se on silti harjassivellintä joustavampi.

Lineon 309– ja 315-harjassiveltimet ovat nuukan maalarin järkevä vaihtoehto. Ne ovat paljon parempia kuin kiinalaiset halpissiveltimet, joista maalaukseen tarttuu enemmän karvaa kuin väriä. 309- ja 315-siveltimissä on lakkaamaton varsi, joten ne pysyvät räpylässä vaikka meno olisi vauhdikasta. Käsituntuma ei kuitenkaan ole karu. Varsinkin isolla siveltimellä maalatessasi arvostat sitä, että ote ei ole turhan liukas. Kokoja löytyy kakkosesta kolmekasiin saakka. Karvalakki päähän, rukkaset käteen ja maalaamaan!

Vilkuilen silloin tällöin, mitä ihmiset keskustelupalstoilla maalausvälineistä kyselevät. Suomi24-palstalla kyseltiin pari viikkoa sitten millä vehkeillä Bob Ross maalaa pilviä, että mitä nimitystä Rossin siveltimistä käytetään. Ai kuka Bob Ross? Bob Ross on ystävällisen näköinen käkkäräpääheppu jonka opetusvideoita löytyy YouTubesta runsaasti; miten maalaat pilviä, miten maalaat vuoria jne. Bob Ross myy tuotemerkillään myös taiteilijantarvikkeita.

Ross käytti pilvien maalailuun viuhkasivellintä, jolla töpötteli ensin kankaalle paksua väriä jota sitten tasoitteli lyhytvartisella lakkasiveltimen näköisellä pensselillä. Tämän kerroin kysyjälle. Sattumoisin samana päivänä tulikin vastaan Robert Simmonsin nätti lyhytvartinen pensseli, jossa luki Sky Flow Wash. Opinpa tuommoisellekin lankkumaalaussiveltimen näköiselle pensselille uuden käyttötavan! Sehän onkin aivan totta, että tasoitteluhommaan tarvitaan lyhytvartista pensseliä, pitkävartisella kun sohii helposti silmäänsä. Tuo Robert Simmonsin sivellin ei olekaan mikään rautakaupan suti, vaan kunnon laatusivellin laveeraukseen ja sen semmoiseen tarkoitukseen. Löydät pensselin Minoan synteettisten lattasieltimien osastolta.

Mutta voi kiesus tuota keskustelupalstojen tyyliä! Suomalaiset ovat temperamentikasta kansaa. Kina tulee aiheesta kuin aiheesta, eikä kukaan osapuoli ole oikein mitenkään jyvällä varsinaisesta asiasta. Joku on sitä mieltä, että hällä väliä välineestä, taide syntyy hengestä tai lahjakkuudesta, ja joku on sitä mieltä että eikun tarvitaan jokin salaperäinen maalausliemi jonka Ross on kehittänyt jossain salakammiossaan. No, yleinen elämänkokemus sanoo, että eihän se mestariteos tietenkään pelkästään sillä synny, että on nätti Robert Simmonsin pensseli käpälässä, eikä se salaliemelläkään synny, mutta aina voi itseään auttaa sillä että vehkeet on jotenkuten asialliset. Totta kai ne Bob Rossin tyyliset pilvet voi maalata monella muullakin vehkeellä, Ross vain tykkää itse maalata ne noin. Hassu juttu, koko Bob Rossin pilvenmaalailujutun oppii hyvin ihan vain videota katselemalla, mitään ei ole jemmassa, missään ei ole mitään salaisuutta. Bob Ross vain levittää siveltimellä väriä kankaalle, eikä edes väitä muuta. Mutta se kai se on kaikkein tuskallisinta, kun käy ilmi, että mestarilla ei olekaan mitään salaisuutta, vaan koko juttu on koko ajan kenen tahansa nähtävissä. Maalari vain maalaa. Olenko muuten kertonut – luultavasti olen – että joskus eräs rouvashenkilö tivasi, että mitä ne ovat ne erilaiset vernissat joilla maalataan esimerkiksi sametinkiilto. Kun kerroin ettei sellaisia vernissoja ole olemassa, rouva oli sitä mieltä että varjelen salaisuuksiani. Ainakaan Minoan hyllyssä ei ole samettivernissaa, mutta jos sellaista kuitenkin satut tarvitsemaan, kysele Suomi24:stä.

Kategoria(t): Uutiset, Vinkkejä maalarille. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *