Paljonko on milli?

Uusien siveltimien tuotetietoja kirjoitellessani jäin tuumimaan monia askarruttavaa kysymystä mihin siveltimien kokonumerointi perustuu. Numeroinnissa kun ei ole mitään logiikkaa, ei edes valmistajakohtaisesti. Daler-Rowneyn oma pensselisetäkin totesi, ettei heidänkään numerointinsa ole johdonmukaista, ja toisaalta joidenkin valmistajien nolla-numeroinen sivellin voi olla isompi kuin jollain toisella kakkonen. Miksei joku puutu asiaan? Järjestystä!

Usein numerointi jotenkuten seurailee siveltimen leveyttä millimetreinä. Kakkonen on kaksi millimetriä, tai sitten numerointi voi kasvaa puoli milliä per numero; nelosen sivellin onkin leveydeltään kaksi milliä. Mutta numeroiden käytännöllisyyden maailma on eri asia kuin se mikä sopii siveltimien kokoeroista kertomaan. Tai no, kyllähän se millimitoitus aina siveltimen koon kertoisi. Siveltimien valmistajat kuitenkin tykkäävät pienemmistä numeroista ja ehjistä numerosarjoista ja mielellään pitäytyvät parillisissa numeroissa kakkosesta eteenpäin. Valmistajien mielestä yli neljänkymmenen siveltimen numerot eivät ole kivoja, joten suurin numero on mielellään 38, vaikka siveltimen leveys olisikin 52 mm, kuten on suurin Lineon 315-harjassiveltimistä. Daler-Rowneyn Cryla-siveltimissä käytetään vielä pienempiä kokonumeroita: C40-sivellin on leveydeltään 40 mm, mutta sen kokomerkintä on 18.

Pikkusiveltimissä kokomerkinnät seuraavat usein jotenkuten millimitoitusta – kakkonen on noin kaksi milliä ja nelonen noin neljä milliä – ja niissä parin millin leveyslisä on tietysti pensselin käyttäjän kannalta tuntuva. Isot koot kasvavat isommilla askeleilla, niitä ei kannata tehdä parin millin leveyseroilla, joten isojen kokojen numerointi päätyy hyvin etäälle siveltimen millileveydestä.

Mitä tästä opimme? Emme mitään. Jos kansalaiopistosi maalausopettaja antaa ohjeeksi hankkia 24-kokoisen siveltimen, esitä rohkeasti tyhmä kysymys paljonko on 24. Kaksikymmentäneljä voi olla aika vähän tai tosi paljon.

Kategoria(t): Uutiset, Vinkkejä maalarille. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Paljonko on milli?

  1. Juha-Pekka Kuusela sanoo:

    Tätä minäkin olen ihmetellyt. Joskus kirjoja katsoo ja hankaloittaa paljon siveltimien tilailuakin..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *