Tuubia vai nappia

Vesivärimaalareiden selvä enemmistö suosii nappivärejä. Napit ovat käteviä. Väriä saa juuri sen määrän kuin kulloinkin tarvitsee ja väritkin ovat näppärästi näkösällä eikä tuubien kätköissä. Nappien huono puoli on se, että värejä on hankalampi pitää puhtaana. Jos vesivärinappirasiasi näyttää sotkuiselta, kokeile vaihteeksi tuubivärejä.

Nappivärit eivät muuten eroa tuubiväreistä kuin että niistä on kiehautettu vesi pois. Hellalla värejä ei kuitenkaan keitellä, vaan alipainesäiliössä jossa vesi kiehuu matalammassa lämpötilassa. Keittämisen tuloksena syntyy isohko värimakkara, joka puserretaan nauhoiksi ja leikataan sitten napeiksi.

Sekä nappi- että tuubivesivärien sideaineena käytetään arabikumia, joka on ns. palautuva sideaine, joka tarkoittaa sitä, että kuivuttuaan se liukenee uudelleen veteen. Niinpä pigmentistä ja arabikumista voidaan tehdä värinappeja joista maalari saa märällä siveltimellä irrotettua väriä. Akryylivärinappeja ei voida tehdä, koska kerran kuivuttuaan akryyliväri ei enää muutu liukoiseksi.

Arabikumi on se pastillien ja hedelmäkaramellien joustava perusaine. Sitä käytetään myös lääketableteissa ja liimana esimerkiksi savukepapereissa. Myös siveltimet liimataan varastoinnin ajaksi arabikumilla. Vesivärien sideaine ei siis ole mitenkään myrkyllistä. Pigmentit voivat sitä kyllä olla.

Vesiväreissä käytetään hyvin hienojakoisia pigmenttejä. Vesiväreihin voi hyvin yhdistää myös guassivärejä, koska sideaine on niissä sama. Guassivärien pigmentti vain on huomattavasti karkeampaa.

Kategoria(t): Uutiset, Vinkkejä maalarille. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Tuubia vai nappia

 1. Juha-Pekka Kuusela sanoo:

  jossain merkeissä ei minusta ole tuubin ja ”kakun” ero noin selvä en sitten tiedä pettääkö (harvinaista) muistini…
  ps. jenkeissä suosio taitaa mennä päinvastoin ja tuubeja suosisin (niistä saa myös paljon väriä kerralla jos tarvii laveerauksen) mutta juuttuvat kiinni helposti et mielimerkeistäni kumpakaan ei oikein tuubina saa. no toista
  en tiedä mistä tuubeja löytyisi ja toistakin tukkutahollakin vain osaa sävyistä varastossa tuubina. ja Umtonia ei taida edes tuubina olla vai muistanko väärin. Ei sinänsä että tuo umton olisi mitenkään huonoa yhden sävyn pohjalta laskien mutta värivalikoima suppeahko kukkia jos tekee (kuten minä). ja puolinapit ei muutenkaan ole suosikkejani. mutta ehdottomasti kärkikastia itselleni silti. hinnan takia jo. ja ainakin yksi sävy jota muut merkkini eivät tarjoa olikohan sen myyntinimi ultramariini pinkki.

 2. markku sanoo:

  Tuubien ja nappien valitsemisessa tuntuu olevan kansallisia mieltymyksiä. Ehkä Amerikoissa ovat rempseitä ja tykkäävät käyttää väriä enemmän. Taitaa olla briteillä sama meininki.

  Umton ei tee tuubivesivärejä, jostain syystä. Umtonin napeissa värimäärä on sama kuin 1:1-napeissa. Nappien muoto vain on eri. Tähän ainakin me päädyttiin omilla mittauksilla.

 3. Juha-Pekka Kuusela sanoo:

  Sitten yksi suosittu merkki siellä (kun asioita seurannu) ei taida olla kuin vain tuubina saatavana joka muuten merkki jota haluttais kokeilla.:) (jotain ihania värejä listassa mo siis äärimäisen kaikilla väreillähän on oikea paikkansa). ja tuubi tavaralla helpompi kyllä laveeraus väriäkin tehdä jos tarvii paljon. ainakin itsellä tuntuu että ikuisuus menee jos nappien kanssa sitä yrittää tehdä vähänkään enempi on onneksi työtyylini aika pienet (noin A4) ja vähän laveeruasta vaativat. noin yleensä.
  Eli http://www.danielsmith.com/
  sanon että blogin lukijat voivat mennä kuolaamaan värejä.:)
  ps. on vaan omassa ulkomailta hankkimus mahdottomuudessa vain haave… (tullit jne nousee aika koviksi et eräät pigmentit on noissa puolijalokivi osastossa jotka kiinnostaa joten hintaa senkin puoleen on)
  ja tehtaalla mainostan myös toinen kiva tuote.
  ja määrä ei ratkaise maalin määrä ja puolinapin ongelmaa itsellä (eräisiin nähden tuntuu oudolta valitan) vaan se että kun iso sivellin on hyvä että nappia koko siveltimen alle….. käytän joskus siveltimen sivua ”vääräoppisesti” siveltimen kasteluun eräitä juttuja varten.
  ps. huom. tämä ei ole mainos. ja sanoisin kaikkea ei voi tehdä ehkäpä menekki sitä luokkaa että tuubit kuivuisivat säilytyksessä (pohintaa) ja koska guassia on miksi sitten? no siksi että sitä lähes ostaa tuubina kun vain yksi vähän vakavampi guassi laatu nappeina olemassa.(merkki jääköön pimentoon kun suomesta jo saatavia tuotteita en viitsi mainostaa tässä kun eivät ole Minoan tuotteita) no sanoisin kivaa tavaraa,ja ilmeisen hyvä valonkesto hyvät värit sekoitteluunkin. hyvä viittaa johonkin tuntemattomaan määrään mutta muuhun kuin ihan roskaan (tehdas luokittelee ei taiteilija tarvoiden keston hyväksi ja ihan oikeutetusti eli eivät sanosin huijaa et osalla niistä on taidettakin tehty). tosin koska määritelmä näin epämääräinen (oikeastaan valmistajan kuvailun suomesta aikas tarkkaan hyvä) en tekisi muuta kuin kuvitusta tai lapselle hankkisin noita.(=eli ilmeisen myrkyttömiä,ja oppisi hyvin sekoittelut) olen omistanut (tuubejakin tehdas tekee) noita vieläkin jäljellä voin sanoa että on kyllä erittäin hyvät sekoitus lähtökohdat nuo. liikaa halpoja maaleja yms jotka tekee vain vihaiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *