Kesämaalarisesonki

Viime päivinä meillä on ollut aistittavissa kesämaalaussesongin kiihtymistä. Tilauksia ropisee tihenevään tahtiin. Kesämaalarit vetäytyvät mökeille maalaamaan ja kesäkurssit käyvät kiivaimmillaan. Kesä on nautinnollista maalausaikaa. Saa olla ulkona ja valoa riittää.

Kesämaalarin kannattaa käydä myös kesänäyttelyissä. Hyvät ideat on tehty varastettaviksi. Huonot ideat on tehty naurettaviksi. Kesänäyttelyssä saa suuttua tai ihastua. Saa olla tajuamatta tai ymmärtää väärin. Saa murjottaa näyttelypaikan kuppilassa pullakahvin ääressä. Sitä saa ihmetellä miksi kaikki muut tuntuvat vouhottavan innoissan jonkun täysin typerän takia. Joskus saa onnitella itseään siitä, että näköjään ainoana tajuaa jonkun taiteilijan nerokkuuden. Saa myös epäillä itseään, että olisiko sitä itse ymmärtänyt jotain aivan päin honkia. Entäpä jos kaikki muut ovatkin touhotuksessaan aivan oikeassa?

Taiteesta oppii eniten taidetta katsomalla. Kun on joka kesä maalannut sitä samaa järvenselkää, tulee tarve löytää jotain uutta, vaikka se järvenselkä hieno olisikin. Ei se oikein maalaamalla parane.  Mutta miten ja mitä uutta? Onko kaikki turhaa?  Ehkä sitten maalaa kuvan kottikärryistä, sen jälkeen ruohonleikkurista, mutta jotain kunnon täräystä kuitenkin kaipaisi.

Silloin pitää vilkaista mitä muut tekevät. Tarvitaan idoleita ja inhokkeja, ja ehkä ajan mittaan idoli ja inhokki vaihtavatkin paikkaa. Sitä on muuttunut! Tullut ajatelleeksi toisin. Näkeekin valtavan määrän vaihtoehtoja, ja kaikki ne vapaasti käytettävissä. Sitten voikin jo hymähdellä sille vanhalle minälle, joka oli aina sitä mieltä, että emmä tykkää kun emmä tykkää, kun mä tykkään vaan maalata tällä pensselillä tähän suuntaan.

Taide on turvapaikka. Turvapaikan sisälle ei tarvitse tehdä erikseen turvapaikkaa. Kaiken uhon ja nolon voi huoletta päästellä maalaukseen ilman haittaa. Älä maalaa nöpöhalipusia ja ärhentele perheelle, vaan tee toisinpäin, niin maailma paranee. Taiteella voi parantaa maailmaa, jos uskaltaa. Eikö uskalla? No sehän on vaan taulu!

Kategoria(t): Uutiset, Vinkkejä maalarille. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *