Taide ei kysy ikää

Ranskalaissyntyinen rämäkkä täti Louise Bourgeois kuoli maanantaina New Yorkissa korkeassa 98 vuoden iässä.

Bourgeois oli ehdottomasti yksi viime vuosikymmenien – tai vuosisadan – tärkeimmistä kuvataiteilijoista. Bourgeoisin veistosten ja piirustusten kuvakieli oli omaleimaista. Teokset olivat sisällöltään hyvin henkilökohtaisia mutta eivät lainkaan umpimielisiä vaan helposti kenen tahansa lähestyttäviä. Henkilökohtaisen ja yleisen yhtäaikaista läsnäoloa voi pitää yhtenä hyvän taiteen tunnusmerkkinä.

Bourgeois teki läpimurtonsa vasta seitsemänkymmenen ikävuoden vaiheilla 1980-luvun alussa.  New Yorkin Modernin taiteen museo järjesti tuolloin hänen retrospektiivisen näyttelynsä. Bourgeois ylitti näyttelyllään loistavasti sukupolvikuilun. Hänestä tuli nimenomaan nuorten taiteilijoiden idoli.

Bourgeois opiskeli matematiikkaa ja kuvataidetta Pariisissa ja muutti sitten 1930-luvun lopulla Yhdysvaltoihin, mentyään naimisiin newyorkilaisen taidehistorioitsijan Robert Goldwaterin kanssa. New Yorkissa Bourgeois päätyi kotirouvaksi ja teki omin päin taidetta lähinnä aikansa kuluksi. Liekö outsiderina olo sitten koitunut taiteen eduksi; ainakin teokset jalostuivat pitkinä marginaalissa vietettyinä vuosina suurenmoiseksi taiteeksi.

Helsingissä Bourgeoisin taiteeseen saatiin tuntumaa 1995, jolloin Helsingin kaupungin taidemuseo järjesti Tennispalatsissa laajan Bourgeoisin teosten näyttelyn ja hänen teoksiaan oli esillä myös ARS 95-näyttelyssä Ateneumissa.

Kuvataiteessa lapsineroja on harvassa, mutta myöhään läpimurtonsa tehneitä kyllä on. Picasso oli yksi harvoista lapsineroista. Kuvataiteessa nuoruus ei ole haitta, mutta ei myöskään etu. Kuvataide on usein ennemmin kypsyttely- kuin virtuoosilaji, joten uraputki ei välttämättä tyrehdy vaikka nuoruusvuosia tulisi kulutetuksi muissa puuhissa. Eli taidetta voi tehdä, olit minkä ikäinen tahansa, eikä sitä tehdä kohderyhmille vaan kaikille.

Kategoria(t): Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Taide ei kysy ikää

  1. Päivitysilmoitus: Näkökulmaa | Minoa – taiteesta /// blogi ja oppaat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *