Pullasudilla ja sydänverellä

Orivedellä kesämökkeilevä mainio akvarellisti Tuomas käväisi meillä paperiostoksilla ja lähtiessään kehaisi tyytyväisyyttään siihen, että oli edellisellä ostanut kunnon Kolinsky-siveltimen. Homma sujuu.

Olinkin ajatellut kirjoitella siveltimistä. Sori, nyt seuraa rasittavaa maalarisedän narinaa.

Jotenkin sivellin tuppaa jäämään monella hankintalistan hännille, vaikka taiteen tekeminen muutoin olisikin vakavallakin pohjalla ja välineet kunnossa. Se on merkillistä. Niinkin voisi ajatella, että sivellin olisi ykkösasia.

Maalaus ei ollenkaan synny hengen lennosta. Maalaukseen ilmestyy asioita ainoastaan niinä sekunteina, kun sivellin kulkee kankaalla – tai mikä se maalausalusta nyt kenelläkin on. Silloin kun sivellin ei kulje maalauksessa, on aivan samantekevää istuuko maalari syvämietteisen näköisenä vai etsiikö aarteita nenästään. Minulle tämä on maalaamisen ykkösajatus. Kun menet maalaukseen, niin ajatuksen on oltava siveltimen kärjessä, eikä missään muualla. Kun tulet sieltä pois, on ihan samantekevää mitä puuhaat. Hyvät, pahat ja rumat-elokuvassa Eli Wallace, eli Ruma lausuu kuolemattomasti saman asian: – When you have to shoot…Shoot! Don’t talk.

Kun ainoa säie maalarin ajatuksen ja maalauksen välillä on pensseli, niin sen pensselin on hyvä olla tarkoitukseen sopiva. Pensseli on ajatuksen ja aineen suoni, jolla häilyvä aatos muuttuu näkyväksi kuvaksi.

Moni kuvittelee, että eihän se siellä maalauksessa näy millä vehkeellä se on tehty. Ei pidä paikkaansa. Se näkyy. Jos hakee jotain höyhenenkevyttä keijukaisen lentelyä neljätuumaisella lankkumaalarin pensselillä, niin eipä sitä anna itselleen edes onnistumisen mahdollisuutta.

Usein on kyse tietämättömyydestä. Eli: öljymaalauksessa käytetään enimmäkseen harjassiveltimiä, koska sianharjas on siihen tarkoitukseen sopivan jäykkää. Figuratiivinen maalari käyttää usein pyöreitä siveltimiä tai filberttejä. Isoa tasaista pintaa on luontevaa maalata lattasiveltimellä. Öljymaalauksessa voi myös käyttää synteettisiä siveltimiä, joita on olemassa jäykempiä ja pehmeämpiä. Escodan Primerat ovat jäykemmästä päästä, Lineon ja Daler-Rowneyn synteettiset ovat hieman pehmeämpiä. Daler-Rowneyn System3-siveltimet ovat hyvin pehmeitä. Synteettiset sopivat kaikkiin maalaustekniikoihin: öljy-, akryyli-, tempera, guassi- ja vesiväreille. Pitkävartiset on tarkoitettu työskentelyyn telineen äärellä ja lyhytvartiset pöydän ääressä tapahtuvaan vesivärimaalaukseen. Muuta olennaista eroa niissä ei ole.

Pehmeitä siveltimiä voi käyttää muuhunkin kuin vesivärimaalaukseen. Häränkarvalla saat öljymaalaukseen pehmeämpää ilmettä. Kerrosmaalauksen lasuureissa häränkarva toimii hienosti, ellet sitten valitse siihen näädänkarvasivellintä – pyöreää tai lattamallista tilanteen mukaan.  Öljymaalauksen pieniä yksityiskohtia on helpompi maalata pienellä näädänkarvasiveltimellä kuin jäykällä harjassiveltimellä.

Akvarellimaalarit suosivat näädän- ja oravankarvasiveltimiä. Synteettinen akvarellisivellin ei ota vettä yhtä hyvin kuin näädänkarva, mutta hyvänä puolena niissä on täsmällisyys. Tarkka laveeraaminen jotakin ääriviivaa seuraten onnistuu mainiosti synteettisellä siveltimellä.

Pitkäkarvainen sivellin ottaa paljon väriä kerralla. Lyhyeksi leikattu tuntuu mukavan kynämäiseltä.

Joka haluaa yksinkertaista yhtenäistä ilmettä, voi maalata pelkästään isohkoilla siveltimillä, mutta jos haluat vaihtelua maalaukseesi, sivellinkokoja voi olla koko skaalan leveydeltä.  Jotkut maalaavat pienillä siveltimillä suuriakin pintoja, mikä voi näyttää ihan hyvältä, joskin aika levottomalta.

Riippuu maalarista montako sivellintä pitää olla käytössä. Itse en halua sovittaa ajatuksiani pensseliin sopiviksi, vaan haluan, että minulla on sopiva väline kunkin ajatuksen ilmaisemiseen.

Sivellintä kannattaa arvostaa. Pieni määrä hyviä ja hyvässä kunnossa pidettyjä siveltimiä tulee halvemmaksi kuin tukko heppoisia halpissiveltimiä, joiden käyttöikä on lyhyt.

Kategoria(t): Uutiset, Vinkkejä maalarille. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *