Kesänäyttelyt

Oriveden Purnu ja Mäntän Kuvataideviikot ja Honkahovi avattiin viime viikonloppuna. Purnun kävin jo katsomassa, Mänttään menen jonain sopivana päivänä.

Samuli Heimonen oli kuratoinut varsin hyvin onnistuneen Purnun. Samulilla näyttää olleen taiteilijavalinnoissaan se usein toimivaksi osoittautunut asenne, että fiilispohjalta tehdään mutta hyvin kantavan teeman puitteissa. Näyttelyssä oli esillä tuttuja konkareita mutta myös muutamia taiteilijoita joiden töihin en ole aiemmin törmännyt. Oikein hyvä niin. Kesänäyttelyn ei tarvitse olla valmiiksi umpituttua taiteilijoiden eturivistöä. Myönnän tosin, että minulle kolahti parhaiten pari naiskonkaria joita fanitan entuudestaan. Ulla Jokisalon ja Tiina Heiskan teokset olivat kertakaikkisen kiehtovia. Jokisalo tekee valokuvista kollaaseja ja Heiska maalaa valokuviin pohjautuen. Kumpikin päätyy teoksissaan jonnekin mielen syövereihin, etäälle valokuvan dokumentaarisuudesta.

Valokuvamaista maalaamista harrastetaan nykyisin niin ylenpalttisesti, että minulla tulee herkästi torjuntareaktio mutta Heiskalla on niin vahva maalarinote, että pelkästään ihailen hänen maalaustensa taidokkaita Edward Hopper-fiiliksiä. Aika paljon pidin toisenkin valokuvamaisen maalarin Kari Vehosalon töistä. Häiritsevää mielenhämärää Vehosalokin maalaa.

Näyttelyn teema Rajantaju on napattu filosofi Johannes Ojansuulta . Ojansuu kirjoittaa, että ”raja on kohtaamisen, läsnäolon edellytys, kaiken puheen, kaiken suuntautuneisuuden alku. Raja on kohta, johon muistaminen ja tarina kiinnittyy”. Kaikenhan tällainen teema voi niellä kun taiteesta on kyse, mutta rajoista näyttelyn teoksissa hyvinkin oli kyse, ja rajojen pohtiminen antoi yhden hyvän näkökulman teoksiin. Ehkä jopa niin, että välillä teokset tuntuivat suoraan kuvittavan teemaa. Ojansuun avajaispuhetta tulkitsin niin, että hänen mielestään taiteessa onkin juuri kyse rajankäynnistä. En väitä vastaan.

Nyt on oikea aika ilmoittautua Oriveden Opiston kesäkursseille. Kursseja on koko heinäkuun ja kurssitarjonnassa on riittävästi valinnanvaraa. Purnun ja Mäntän kesänäyttelyt voi mukavasti katsastaa kurssin ohessa. Muista tehdä tarvikkeista tilaus Minoaan ennen kurssia.

Kategoria(t): Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *