Vesiväritystä

Akvarellimaalaus on nopean tekniikan maineessa. Ihmettelen usein olenko superhidas, äärimmäinen laahustaja, kun kuitenkin turaan yhtä vakioarkin kokoista akvarellia monta pitkää työpäivää. Miten loputtoman paljon kuluukaan sitten aikaa jonkun isomman öljymaalauksen tekemiseen? Merkillistä kyllä, öljyväri luistaa minun pensselissäni vesiväriä vikkelämmin, johtuen paljolti siitä, että tykkään maalata öljyvärillä akvarellia suurpiirteisemmin. Öljyvärin raskas aineentuntu houkuttelee enemmän rappaamaan kuin nysväävään. Sitä sutii kukin tyylillään. Minun tyylini on tunkea akvarellit täyteen pienen pieniä yksityiskohtia, joita sitten virittelen ja värittelen päivätolkulla. Voi olla että sellainen työtapa ei jossain katsannossa ole järin akvarellimaista, ei ainakaan jos sellaisella tarkoitetaan vaaleita värejä ja höyhenenkevyttä summittaista pensselöintiä.

Minun tyylissäni on sekin älyttömyys, että ennen maalaamaan eli värin levittämiseen ryhtymistä piirtelen tussiterällä kaikki ne pikku nippelit – ja siihenkin saan kulumaan aikaa tolkuttomasti. Ennen tussipiirustusta hahmottelen kuvan lyijykynällä. Ja sitä ennen piirrän luonnoksia. Toisinaan teen niin, että skannaan ne luonnokset ja rakennan niistä tietsikalla kollaasin, joka toimii työskentelyn pohjana. Siinäkin saa helposti muutaman päivän kulumaan ennen kuin paperilla näkyy ensimmäistäkään kynänkoskemaa.

Kateutta potien katselen kustannustehokkaampien kollegoiden työskentelyä. Eräskin vikkelä maalari ehtii saada puolentusinaa öljymaalausta valmiiksi jo ennen aamukahvia. Maalaisi edes huonosti, mutta ei – priimaa tavaraa syntyy kädenkäänteessä.

Taiteessa on se inha puoli, että sen hyvyys ei määrity työtuntiperusteisesti. Se vain on tai ei ole kiinnostavaa. Eikä maalari voi muuta kuin seurata omaa tähteään.

Kategoria(t): Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Vesiväritystä

 1. ”Taiteessa on se inha puoli, että sen hyvyys ei määrity työtuntiperusteisesti. Se vain on tai ei ole kiinnostavaa.”
  Minusta tuo on niin loistavasti sanottu että laitoin siitä lainauksen omille sivuilleni, mainiten lähteen. Jos et pidä siitä että tuo on siellä niin poistan sen kun ilmoitat kantasi.
  Minä yritän olla tekstiilitaiteilija, ensimmäinen näyttelyni on lokakuussa.
  Parhain terveisin
  Milja Talvikki 🙂

 2. markku sanoo:

  Lainaa pois – ja onnea näyttelyllesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *